Pages

Monday, August 17, 2009

Berkongsi Maklumat H1N1

Apa itu H1N1?
Viral novel influenza type A H1N1. Ianya berasal dr virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dr manusia kpd manusia.
Jangka Hayat Virus
Oleh kerana ia adalah viurs yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja . Jika selepas tempoh tersebut ia tidak mendapat perumah @ host (badan manusia) ia akan mati. Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik, akan 'bersih' dari virus tersebut.
Asal Virus Ini
Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di Mexico tapi tidak dilaporkan kpd WHO. Kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus la outbrake di mexico.
Virologi Virus H1N1
Incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 - 4 hari. Ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit. Pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4
H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. Jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.
Cara Serangan
Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan. Virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS). Pada peringkat awal, ia hanya pada 'trakea'. Jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse'. Ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi.
Siapa Yang Berisiko
1) orang yg ada masaalah 'obesiti' @ gemuk
2) perempuan yg mengandung
3) orang yg ada astmatic
4) orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi
* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atas
Simptom2
Day 1 - rasa kurang sihat, tak bermaya
Day 2 - selsema, batuk dan demam yg kekal
Day 3 - rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
Day 4 - sakit dada yg teruk (jumpa doktor dengan segera)
Day 5 and above - lung collapse @ koma
* Sumber maklumat di atas adalah dipetik dari email yang telah diforwardkan ke email saya.. Sama-sama lah kite share maklumat ni yer....*

0 response:

Related Posts with Thumbnails