Pages

Monday, May 02, 2011

cheese tart

nak jadi cerita, last week kami ke KL mengahantar rombongan bertunang cousin papa... jadi kami ke rumah SIL untuk bermalam... malam tu, SIL buat cheese tart... sedap! mama pun teruja nak menerai buat bile balik penang nanti... 

dengan semangat yang berkobar-kobar dan sifat ke-teruja-an yang tinggi serta sokongan papa, mama pon dengan tak sabar nye menerai resepi yang mama mintak dari SIL... dan inilah hasil nye....

tadaaaa.....

sila abaikan tart sell yang rongak-rongak tu ye...


filling untuk tart dibuat oleh chef firdaus (papa laa)... sedappp....



Bahan-bahan untuk tart shell
125g buttercups
63g gula icing
250g tepung
1 kuning Telur
1/2 Sudu teh esen vanilla
1 senduk kecil air


Cara-cara :

1)ayak tepung Dan gula
2)tmbh butter & ramas
3)tmbh kuning Telur, esen vanilla Dan air
4)bentuk bulat2, simpan dalam fridge (20 minit)
5)bentukkan dalam acuan, bakar @170darjah Celsius selama 20 minit


Untuk filling

250g cream cheese
20g butter
60g gula kastor
1 biji telur


1) pukul cheese, butter, gula sampai soft
2) masukkan Telur, pukul lagi
3) isikan dalam tart yg dah siap dibakar tadi, bakar 180darjah celcius 8 minit


3 response:

~aSHa~ said...

wow....try buat terus menjadi....berselera nampak cheese tart ni....perghhh tekak tgh pahit2 gini (sbb alahan)....makan ni la yg best..

mast@work said...

Nyyaaaammmm.. Nak try gak le esok cuti.. Hehehe

Nurzairul Isma said...

Asha : hehehe... Ok la Cuna tart shell tak beRapa nak cantik... Try la
Mast : sila cuba... Sgt sng... Lagi2 master chef kan?.. Hikhik...

Related Posts with Thumbnails