kek karamel
kek karamel ni sebenarnye inspirasi daripada cousin mama... die tayang dalam fesbuk dier...mama buat tak lah secantik yang dier buat tapi mungkin rase same sedap.. hahaha.... ini resepi yang mama dapat daripada cousin mama.. dier amik dari blog ini.
mama memang teruja tengok kek cantik-cantik ni and terus cari resepi dalam internet... banyak juga blog-blog mama bukak yang buat resepi ni... tapi blog yang satu ni paling detail untuk mama yang tak berapa nak master dalam bidang masak memasak ni kan... hehehe... mama ikut sebijik-sebijik dalam resepi dier tu... sebab mama memang tak reti la nak bege-bege resepi.. kalau orang bagi resepi macam tu, macam tu la nanti mama ikut sebijik-sebijik... hehehe... jadi sesape nak try buat kek ni boleh la cube ye... tengok kat sini....
mase first time mama buat tak jadi.. kek mama jadi batat, tak naik sebab meringue tu tak jadi... second time, alhamdulillah cuma loyang mama agak besar, jadi kek nipis sikit... hehehe....
ini resepi yang mama korek-korek dari blog-blog yang mama search dalam internet...
Bahan-bahan
Loyang saiz 7x7
(A) - Bahagian Gula Hangus
2 atau 4 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang dan masak atas api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang... biarkan dia sejuk after dah perang.
(B) - Bahagian Atas (Karamel)
1/2 tin susu cair FN
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur
*Kacau sebati dengan lembut dan perlahan
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (mama guna sudu KFC)
45ml minyak masak
*Pukul telur kuning, air dan minyak hingga kembang, masukkan gula, pukul hingga naik sekali ganda kembang, masukkan tepung yang dicampur baking powder, ketepikan
(D) - Cara Buat Meringue
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (mama guna sudu KFC)
*Pukul hingga kembang dan tak menitis
Cara membuatnya:
1. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
2. bahagikan kepada beberapa bahagian dan letak warna dan paste kalau nak
3. masukkan bahan (B) dalam loyang gula hangus tadi
3. masukkan adunan (C) + (D) pula kedalam loyang yg tadi secara berselang seli
4. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
5. Bila masak angkat dan rehatkan 10 minit br t'erbalik kan kek yg dibakar tadi...
6. Masukkan dlm peti sejuk dan makan sejuk-sejuk memang sedap...
3 response:
comelnnyer...
xpernah lg mkn kek karemel ni..kalo puding tu biasa sgt la
kena penuh kesabaran kan buat kek ni....byk gak bahannya...
lya : kek ni comel & sedap.. try laa.
asha : bhnnye byk tapi senang je...
Post a Comment