Pages

Friday, October 22, 2010

10.10.10 : 3 dalam 1

bercerita pasal 10.10.10...., baru ade kesempatan nak bercerita hari ni...  hari tu jatuh hari ahad... mase majlis merisik 01.05.10  hari tu, kami sepakat pilih tarikh tu untuk majlis bertunang adik mama...

adik punye pasal, awal2 lagi mama dah balik kampung.. tolong emak mane yang patut... dalam majlis ni, dua-dua belah pihak dah setuju nak bawak hantaran untuk masing-masing.. macam kami belah pihak lelaki, plan asal nak bawak 9 dulang je...tapi, pasal sedara-mara ramai yang memberi, kami menerima je... hehehe... jadi lah 16 dulang... alhamdulillah.. meriah...

tema dan gubahan hantaran, kami serahkan bulat-bulat pada yang pakar.... hehehe.. sape lagi wedding planner "Families Idol" kami, ucu... die memang pakar bab-bab gubahan tangan ni... memang cantik sangat dan sape-sape nak  buat tempahan boleh lah hubungi dia... hehehe... gurau je.... tapi untuk anak-anak buah kawin memang dia la orang nye yang kami cari..  ngeh ngeh ngeh... dan untuk adik, die sponsor habis untuk gubahan dan hiasan hantaran tu semua.... thank you very much cu.... haish.., rase nak bertunang lagi sekali... *wink...
ini laa ucu kami... tak pernah berkira...best dan sporting....

sebahagian daripada barang-barang hantaran

lagi sebahagian barang-barang hantaran termasuk cincin tunang


rombongan dari pihak kami hari tu ade warna tema... tema asal kami yang perempuan baju kaler dark purple dengan kain batik... tapi atas sebab-sebab musabab yang tak dapat dielakkan, kain batik tak dapat semua nak diseragamkan.. jadi, mane yang dah ade, pakai je la... tapi kaler tema tetap dark purple...

mase ni baru sampai rumah pihak perempuan... dari rumah kami takde la jauh sangat...
 naik kereta 5 minit dah sampai... (",).. sebelum masuk, kami bergambar dulu...
kecoh2 dulu kat luar... hahahaha...

lepas tu kami semua dijemput masuk ke rumah... family belah perempuan pun best.. sporting dan peramah... kami dapat layanan baik... nak jadi keluarga kan...

sesi perbincangan pon dimulakan.... Hj. Ishak (abang kepada ayah) jadi jurucakap pihak kami... kalau perasan, yang berbaju melayu biru dan bersongkok tu...

lepas dah semua sepakat dengan perbincangan tadi... kami dijemput ke dalam untuk sesi menyarungkan cincin pulak... lepas tu kami dijemput makan... makanan banyak dan sangat mengenyangkan....  tambah pulak time tengah hari... fuuhh..

dan sesi ini wajib ado! hehehe........
ooppss.. lupe... ini pulak sebahagian daripada hantaran daripada pihak perempuan...
banyak juge....macam-macam ada...

bila dah selesai semuanya, kami pon beransur la balik...
psst.. nak tau satu rahsia..?? bakal adik ipar punye birthday same ngan mama... so, adik takde alasan nak lupe birthday akak kan..??

sampai rumah, kami ada lagi 2 lagi acara keluarga... hehehe... keluarga kami memang macamni bile dah berkumpul.. kalau orang tak biasa memang nampak kami kecoh.. tapi inilah keluarga kami... gila-gila dan best! best tak papa? *dengan nada tegas* hehehe...


october babies

kami celebrate birthday family member yang lahir bulan oktober... sepatutnye 5 orang.. kak lin (7/10), mak su (9/10), omar (10/10), adik (11/10) dan rozalia (19/10).... tapi kak lin ngan mak su tak dapat join... kak lin terus balik ke rumah nye lepas abis je kenduri and mak su tak dapat join sebab anaknye sakit di hospital kelang.. macamane pon tetap havoc.. ye la.. kaki penyibuk ramai yang nak celebrate birthday sekali... hahaha...yang birthday dah lepas dan belum lagi pon sibuk gak nak potong kek....

lepas potong kek, mak adakan acara turun tanah untuk si kecik marissa damia ni pulak... acara ni bukan lah wajib.. just macam adat untuk jejak tanah je... just bace ayat kursi dan selawat, dan jejakkan kaki si kecik kat tanah.. tu je...

kaki geli pijak rumput... terus menangis bila jejakkan kai kat tanah...


sebelum mandi bunga, baby damia kena pilih barang yang  uwan dah letak dalam satu dulang... barang-barang tu leh letak macam-macam... emas, pen, jam tangan, mainan, buku, duit dan lain-lain lah... yang ni saje-saje je.. nak tengok budak kecik tu pilih ape... tengok ape yang die suke... tapi budak-budak ni letak barang-barang kepunyaan diorang.. mcm pertandingan pulak berebut tengok damia nak ambik barang sape... hahaha... damia pon pening.. pasal ape la orang-orang ni sibuk-sibuk suruh aku amik barang-barang ni semua....


puas la semua melobi ambik barang-barang lain, at last adik ambik pen je.... hehehe....

lepas tu, budak kecik tu kene mandi bunga pulak.... yang ni biar cepat dapat jodoh.. cepat la mama bermenantu nanti... hahaha.. takde la... just kidding....

yang ni penutup acara laa... lebih kurang.. mama pun tak pandai sangat bab adat-adat ni semua... hehehe...


berakhir la 3 acara dalam satu hari.... 3 in 1... engagement, birthday celebration dan majlis turun tanah... sekali sekali dapat berkumpul memang best... bila la dapat kumpul lagi yer..??

untuk mama sha...., semoga selamat melahirkan.. due 11.11 kan? hehehe, kalau baby keluar lewat sikit, leh same ngan mama ayun kan...? hehehe.... nanti leh celebrate birthday ramai-ramai....

papa & mama to be

sekian.

1 response:

Sophie Al-yahya said...

waahhh..meriahnya keluarga.. (^_^)
suka tgk..

Related Posts with Thumbnails