Pages

Saturday, July 17, 2010

7 days no diapers challenge

ada sape2 nak join...??

mulai dari hari ini, sabtu 17hb Julai 2010, mama dan papa lancarkan program "7 days no diaper challenge" untuk Danish...  hehehe.. memandangkan Danish pun dah 3 tahun, pandai cakap, dah besar dan harga pampers pun makin lama makin mahal kan... ye la sebab, harga mahal, saiz makin lama besar, makin besar saiz makin sikit la pampers dalam pack tu... keh keh keh....

untuk melancarkan cabaran ni, mama dan papa dah bersetuju untuk bekerjasama dalam menjayakan program nih... hehehe.. serius tak bunyi nye..?? memang serius.... sebab tak larat dah nak beli pampers...

first sekali mesti ada semangat... jadi, pagi2 tadi mama dah cakap ngan papa, apa jugak yang terjadi kita kena hadapi bersama.. antara cubaan-cubaan yang mama dan papa perlu hadapi dan persediaan yang perlu mama dan papa buat adalah seperti berikut :

~perlukan kesabaran yang tinggi, karpet semua mama dah gulung awal2
~kena yakin dengan Danish, papa dan mama pun same..kena yakin jugak...
~kena bantu dia, bawak dier ke toilet sekurang kurangnya setengah jam sekali atau lebih pendek lagi.. tengok keadaan...
~beritahu Danish kalau rase nak terkenc*** atau terb****, bagitau mama or papa cepat2
~kalau Danish terkucil sebelum sempat masuk toilet,  tak boleh marah dia... beritahu dia lain kali kena cakap sebelum terkucil...
~kalau boleh toksah gi mana2, biarkan diaperless untuk sepanjang hari... kang kalau gi jalan2, terkucil tengah jalan tak ke haru... hehehe...

itu antaranya lah yang mama dan papa praktikkan hari ini...ok, kenapa 7 hari...?? mama ada terbaca dalam satu blog ni, dia dah berjaya melatih anaknya ke tandas kurang dari tujuh hari mengikut teknik-teknik tertentu.... jadi mama dan papa nak ikut teknik tu...

untuk hari ini, Danish ada la terkucil dua kali sebelum sempat ke tandas... itu pun pagi tadi, lepas tengah hari dah ok dah... mama bawak dia ke tandas dan alhamdulillah takde la peristiwa terkucil lagi... alhamdulillah...

esok cuba lagi.. doakan kami berjaya dengan misi ni yer..!! (*-*) caiyok! caiyok!

2 response:

mast@work said...

all the best danish..

aiman takleh start lagi.. mama dan papa masih tak menang tangan kat sini

Nurzairul Isma said...

:-) tq...

takpe..slow2 mas.. ni pon kene sabar byk2...

Related Posts with Thumbnails